Verslag CA: Soldaat van Oranje de Musical


Ik ben zaterdag 10 maart 2012 naar de theatershow “Soldaat van Oranje” geweest. Deze theatershow draaide in de “TheaterHangaar", in Katwijk. Dit is een waargebeurd verhaal over een man die samen met zijn vrienden tegen de “moffen” ( "moffen" gaat voor sommige mensen te ver. Er zouden mensen kunnen zijn die dat als een belediging zien. / "duitse bezetters" is beter) vecht. Ik kreeg het aanbod om met een groep mensen daarheen te gaan, want ze hadden een kaartje over. Ik heb de reclame op tv gezien en het leek me een hele spectaculaire musical. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten. Ik had gelezen dat de musicalcrew het grootste decor ooit had gebouwd. Dus ik had wel hoge verwachtingen van de musical. Ook omdat meerdere mensen die er al waren geweest zeer positief waren.
Ik heb eigenlijk geen voorbereidingen getroffen. Ik kreeg de dag van te voren het aanbod, en had dus weinig tijd voor voorbereidingen.

Door het verhaal kwamen er heel veel verschillende emoties in me op. Er waren zoveel gebeurtenissen die droevig waren maar ook romantische en leuke momenten. Momenten dat er mensen dood gingen, werden beschoten en momenten dat geliefden met elkaar herenigd werden. Zoveel momenten met verschillende gevoelens. Gevoelens van haat en liefde, maar ook verdriet om verraad van vriend en vijand.
Het moment dat de vrienden meededen aan een ontgroening en dat zij wel heel hardhandig worden aangepakt door de bezetters. Op dat moment voel je je machteloos.

Een van de vrienden sloot zich aan bij Duitsers omdat zijn ouders NSB’ers waren. Zijn vrienden waren er niet voor hem toen het moeilijk ging met zijn ouders en daarom koos hij het verkeerde pad.. Op zo’n moment voel je het verraad en de haat tussen de vrienden die vaak met elkaar geconfronteerd werden. Zoals toen Erik (hoofdpersoon) op wordt gepakt en meegenomen wordt naar het bureau. Daar slaat Anton (verrader) hem en dreigt zijn andere vriend te vermoorden omdat die joods is.
Er waren ook veel momenten van hoop, gaat het ze lukken of niet? Kunnen ze ongezien een radio netwerk opzetten tussen Nederland en de koningin in Engeland? Er waren ook grappige momenten in de droevige tijden. De altijd scherpe opmerkingen van de koningin bijvoorbeeld, die het met veel dingen niet eens was. Een bediende vraagt haar een keer of ze een kopje Engelse “Tea” wenst bijvoorbeeld. Zij zei dat ze liever in Nederland zou zijn om de troepen te steunen en een hart onder de riem te steken. 

De musical werd gehouden in de “Theaterhangaar”. Deze hangaar is speciaal omgebouwd voor de musical. Dit heeft er alles mee te maken dat er tegen het eind van de musical een echt vliegtuig gebruikt werd omdat er binnen het theater geen ruimte voor was. Het podium vormde een cirkel rond de zitplaatsen. Deze zitplaatsen konden volledig ronddraaien. Hierdoor kreeg je een spectaculair beeld als de personages liepen, immers draaide je zelf mee met de personages.


Decor: Het decor was gigantisch groot. Voor de verschillende scenes werd steeds een nieuw podium gebruikt. Op het ene podium was het huis waarin de personages leefden opgebouwd en op het andere podium het paleis van de koningin.

Kostuums: De kostuums waren mooi en authentiek.. Je kreeg echt het idee dat die kleding uit de tweede wereldoorlog kwam. De bretels, en de blouse in de broek.

Spel/Dans: Het spel was goed. Het kwam heel overtuigend over en er werd goed geacteerd. Er werd weinig gedanst, maar wel gezongen.

Licht: Er werd goed gebruik gemaakt van lichttechnieken, vooral werd er een grote spotlight gebruikt om het lopen van de personages van de ene locatie naar de andere goed te belichten.

Attributen: Er werd eigenlijk niet zo veel gebruik gemaakt van verschillende attributen, er stonden alleen wat meubelstukken in het decor waar weinig tot niks aan veranderd werd. Er werd wel gebruik gemaakt van motoren die over het podium reden. Daarnaast was er een echt vliegtuig uit de tweede wereldoorlog.

Film/video: Er werd gebruik gemaakt van een gigantisch mobiel scherm dat langs de verschillende locaties bewoog. Op dit scherm werden tussentijds echte beelden getoond uit de tweede wereldoorlog.
Van het koor zie je in heel de show niets. Het koor zat ergens achter het decor.
In de musical werd weinig tot geen gebruik gemaakt van dans. Er was wel sprake van bewegingen maar niet veel.


De hoofdpersoon was net afgestudeerd toen de Tweede Wereldoorlog begon. De oorlog heeft grote gevolgen voor de vriendengroep. Zijn vriend Anton sluit zich aan bij de SS, zijn vriendin Ada volgt hem en sluit zich ook aan bij de SS. Erik en zijn vrienden gaan bij het verzet. Dit wordt ontdekt en Erik vlucht naar Engeland. Vanuit daar wil hij zendapparatuur naar Nederland smokkelen. Als dit mislukt wil hij piloot worden en helpt hij mee aan de bombardementen op Duitsland. Hij ontvangt de Militaire Willemsorde voor zijn heldhaftige daden. Maar niet al zijn vrienden overleven de oorlog. Charlotte sterft terwijl ze gevangen zit in een concentratiekamp, Bram wordt gefusilleerd.


Hoofdpersonen:
Erik, Fred, Anton, Chris, Paul, Bram Victor, Charlotte en Ada zijn allemaal vrienden van elkaar. Aan het begin hebben Charlotte en Paul een relatie maar die eindigt en dan krijgen Erik en Charlotte en relatie. Ada en Anton hebben ook een relatie.
Van ‘t Sant is de hoofdcommisaris van de politie en vertrouweling van koningin Wilhelmina, en Tessa een hofdame.
De vriendengroep bestaat uit mensen die voor hun vaderland wil vechten. Anton en Ada niet, die sluiten zich aan bij de SS.
Ik heb het meest meegeleefd met Erik want hij is toch belangrijkste hoofdpersoon van het verhaal. Hij speelt in zowat elke scene en maakt zoveel mee. Het verlies van zijn vrienden en vriendin bijvoorbeeld.
Het doel van de voorstelling is vooral om mensen te amuseren. Maar ook om te laten zien hoe het er in de tijd van de Tweede Wereldoorlog aan toe ging.
Vanwege de kleding van de spelers voelde je goed aan welke tijdsperiode het toneelstuk uitbeeldde . De bretels en de blouse in de broek is een typische kledingstijl voor die tijd.
En door de getoonde beelden van tijdens de Tweede Oorlog werd je echt nog meer meegesleurd in het verhaal.
Doordat je afwisselend keek naar het beeldmateriaal uit de tweede wereldoorlog en de musical, bleef je op het puntje van je stoel zitten.Recensie:
Wie naar de musical Soldaat van Oranje gaat weet dat hem of haar een spektakel te wachten staat, je aanschouwt het geheel vanaf een roterende tribune van 33 meter doorsnee. Maar dat is dan ook alles wat je vooraf weet. Fred Boot en Robin de Levita namen als producers met dit miljoenenproject in de Theaterhangaar een groot risico. De première van dit megaproject was op 30 oktober, en het publiek kon dit samen met de koningin aanschouwen! En ja hoor, de recensies waren zeer lovend!
Meer dan drie uur duik je in het levensverhaal van Erik Hazelhoff - Roelfzema, de bekendste verzetsstrijder van ons land. Je zit er letterlijk middenin, want je draait met nog 1102 andere toeschouwers langs de verschillende (onwaarschijnlijk mooie) decors in een show die nog nergens ter wereld vertoond is. Niet op Broadway, Niet op West End. Nee, gewoon ergens in de polder in Nederland. Dat het niveau qua musicals hoog is in ons wisten we al, maar dít...! Het is moeilijk uit te leggen, maar je hebt het gevoel in de grootste bios op aarde te zitten, met levende acteurs en actrices voor je neus. Voor wie dan toch naar een puntje van kritiek smacht, het geluidsniveau is niet altijd van hetzelfde hoge niveau en zou beter kunnen, maar dat komt omdat je door de slechte akoestiek die een grote hal nu eenmaal heeft.
Het verhaal Soldaat van Oranje, een bewerking van Edwin de Vries, verliest z’n kracht niet door al dit technische geweld. De zaal houdt regelmatig de adem in, met een brok in de keel. Maar ook een boosheid om die verdomde Tweede Wereldoorlog bekruipt je als je de gele Jodenster ziet, als een onschuldig mens wordt gemarteld en afgeslacht. Je realiseert je dat dit slechts enkele tientallen jaren geleden nog mogelijk was. En dat die ‘kopvoddentax’ anno 2010 daadwerkelijk in de Tweede Kamer werd voorgesteld. Het is goed voor te stellen dat de Leidse studenten van Minerva tegen het onrecht vochten, als Engelandvaarders over zee naar Londen vertrokken en vanaf daar zendapparatuur voor Nederland ‘regelden’. Maar door de ontberingen van die tijd waren er ook studenten die er voor kozen om door te leren. Of zelfs om over te stappen naar de vijand en zich in een nazipak te hullen. Wat dat betreft is Soldaat van Oranje een unieke kans voor (middelbare) scholen om een geschiedenisles in het theater te organiseren.
Deze musical heeft een relatief onbekende maar goed gekozen cast. Wie kende Matteo van der Grijn, de hoofdrolspeler als Erik Hazelhoff – Roelfzema? Zijn stem is enigszins beperkt en niet toereikend voor elke musical, maar hij is stoer, heeft een goeie kop. Hij komt uitstekend tot zijn recht in een musical die relatief veel acteer tijd bevat. Loes Haverkort (Eriks vriendin Charlotte) kenden we al wat langer, zij straalt prachtig in haar toch niet al te vreugdevolle rol. Oren Schrijver draait ook al langer mee en verdient een grote pluim voor zijn vertolking van een Joodse overloper.  Catherine ten Bruggencate is de meest ervaren actrice. Als koningin Wilhelmina verovert ze, terwijl kleindochter Beatrix op de tribune zit, de harten van de toeschouwers onmiddellijk. Haar prestatie grenst aan perfectie en kan haar de John Kraaijkamp Musical Award opleveren. En de rest van de cast? Onbekend bij het grote publiek, maar regisseur Theu Boermans heeft donders goed geweten wat hij zocht. En dat is knap, gezien het zijn debuut is.
Terug naar de bijzondere reis langs de decors en filmprojecties (met ouderwets getypte teksten) van zo’n meter of veertig. Bij de eerste zwenking van de tribune ‘wandel je mee’ met Matteo van der Grijn en denk je ‘WTF is dit?’ Maar dat is nog maar het begin van heel veel onwaarschijnlijk moois. Motoren scheuren met grote vaart langs je heen, de bominslagen zijn indrukwekkend echt. De aanval op Berlijn is geniaal vormgegeven. Op het schip naar Engeland schommel je daadwerkelijk mee en zou je zomaar zeeziek kunnen worden. En dan die Noordzee inclusief strand als de Engelandvaarders per bootje proberen het land te ontvluchten... Zo’n 300.000 liter water is gebruikt, de zee heeft een branding. De Engelandvaarders slaan om en komen druipend van het zoute water het strand op kruipen. Oh ja, we zullen niet helemaal verklappen hoe je bij de landing van koningin Wilhelmina terug in het land daadwerkelijk buiten in de kou komt te zitten om het staatshoofd uit een echte Dakota te zien stappen. Elke producent van Broadway en West End zal naar Nederland komen om dit te aanschouwen. Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties en Roel Vente van Verlinde & Vente deden dit zaterdag al. Andere nominaties van decors voor de John Kraaijkamp Musical Awards vallen in het niet na dit ongelooflijke spektakel. Er kan en mag er maar één winnen.
Het wordt spannend of het Hollands publiek de weg naar Leiden weet te vinden. Het musical gebeuren in Nederland ligt op een hoog niveau. Soldaat van Oranje verdiend de hoogste lof. Dat reeds twintigduizend mensen de try-outs bezochten is een goed teken.
De recensies van de bladen waren lovend.

Deze recensie verwoord mooi hoe ik ook over deze musical denk. Een verschrikkelijk mooi decor en goede acteurs die je mee slepen door het verhaal. Door het mee draaien van de tribune kreeg je echt het idee dat je met ze meeloopt. Het was bijzonder dat zo’n mooie musical met dit decor, voor het eerst in Nederland verscheen.
Deze musical is gebaseerd op de bestseller Het hol van de ratelslang die in 1970 verscheen en werd later Soldaat van Oranje. Erik Hazelhoff Roelfzema werd gevraagd om zijn belevenissen tijdens de oorlog te beschrijven. Het werd een verhaal over het maken van keuzes. Ooit was hij een onbekommerde student in Leiden. Het uitbreken van de oorlog had een enorme impact op zijn leven en dat van zijn vriendengroep.
Er is ook een Nederlandse speelfilm gemaakt van dit verhaal. Deze film kwam uit in het jaar 1977.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst. Hoe wij cookies gebruiken: Onze cookies zijn volkomen veilig en worden niet gebruikt om uw privégegevens of wachtwoorden te onderscheppen. Ze worden o.a. gebruikt om onze website beter te laten functioneren. Onze cookies hebben verschillende functies: Ze zorgen ervoor dat u efficiënt door de website kunt navigeren. Ze onthouden eventueel uw voorkeuren. Ze helpen ons om de website voor u te verbeteren. Cookies van derde: Cookies worden ook gebruikt voor het bijhouden van statistieken door bijvoorbeeld Google Analytics en social media als Twitter, Facebook en Linkedin om te meten hoe vaak bepaalde pagina’s door bezoekers worden gedeeld. Uitschakelen cookies: U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser. Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan. Slotopmerkingen: Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Sluiten